{ "title": "Tansiyon Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/tansiyon-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:31:08", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Tansiyon kulak çınlaması genellikle yüksek tansiyona bağlı damarsal bozuklukları göstermektedir. Genellikle gözlerin önündeki siyah noktacıklarla birlikte ortaya çıkar. Uzman bir hekime başvurmalı ve bu kulak çınlamalarının iç kulakla ilgili bir rahatsızlığa mı, yoksa yüksek tansiyona mı bağlı olduğu belirlenmelidir.

Tansiyon, kan basıncı, kalbin kas hareketiyle vücuda yayılan kanın damarlara yaptığı basınçtır. Kalp, kanı 30 cm'lik cıva basıncı ile damarlara pompalar. Eğer damarlarımız esnek olmasaydı aynı basınç vücudun her tarafına kadar yayılırdı. Damarlar esnek olduğundan kalpten pompalanan kanın damarlara yaptığı basınç yavaş yavaş azalır, kolda 13-16, kılcal damarlarda ise 1-1,5 sm. Cıva basıncına kadar düşer. Kalpten çıkan kan çevreye yayıldıkça basıncı azalır. Eğer damarlar esnekliğini kaybetmişse, damarlarda kireçlenme var ise o zaman kan basıncındaki bu yumuşama olmaz ve tansiyon normalden yüksek çıkar. Bu duruma 'hipertansiyon' denir.

Tansiyon kulak çınlamasının nedenleri?

Yüksek tansiyon kulak çınlaması gerek kafadaki büyük damardaki basınç artışından gerek kulağı besleyen damarlardaki kan basıncının bir an azalmasıyla arteriyollerin direncinin artmasından kaynaklanmaktadır.

Bazı hastalıklar da yüksek tansiyonun aksine kan basıncında düşmeye yani düşük tansiyona yol açar. Tansiyonun normalden düşük olması haline de 'hipotansiyon' denir. Tansiyon yaşa göre değişiklik göstermektedir. Gençlerde tansiyon 12 -13'tür. Yaşlılarda normal tansiyon 16 -17'ye kadar çıkmaktadır. Tansiyon yeni doğmuş bebeklerde oldukça düşük değerlerdedir. Yaş ilerledikçe tansiyon değerleri artmaya başlar ve yetişkinlerdeki değerlere yükselir. Tansiyonun belirlenmiş normal değerleri vardır. Tansiyonun normal değerlerin altına düşmesi veya üstüne çıkması sağlık için oldukça zararları bulunmaktadır.

Tansiyon kulak çınlaması tansiyonun yükseldiğini gösteren en önemli etkenlerden biridir. Bunun yanında baş dönmesi, başta ağırlık hissi, uykusuzluk, yorgunluk, burun kanaması ve sinirlilik bulunur. Yüksek tansiyonda baş dönmeleri çok şiddetli olabilir. Yüksek tansiyonu olan hastaların birçoğu çok sinirlidir. Yorgunluğa çok sık rastlanılır ve dinlenmekle geçmez. Sabah uyandığımızda özellikle enseden başlayıp yukarıya doğru hissedilen baş ağrılarında tansiyon yüksekliği akla gelmelidir. Bazı kişilerde yüksek tansiyon, aşırı derecede bir zayıflamaya neden olabilir. Burun kanamalarına fazlaca rastlanmaktadır.

Tansiyon kulak çınlamasının tedavisi nasıl yapılır?

Tansiyon kulak çınlamasını engellemek için yüksek tansiyonu kontrol altına almak gerekir. Yüksek tansiyonda tuz kısıtlanması, tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Yediğimiz yemeklere tuz konulmamalı ve tuzlu gıdalardan kesinlikle kaçınmalıdır. Şişmanların zayıflaması da tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Şişman hastaların fazla kilolarını atmaları için, ideal kilo civarına indirmek amacıyla diyetlerindeki kalori miktarını ayarlamaları gerekmektedir. Verilen kilo ve diyetteki tuzun azaltılması ile tansiyon kontrol altına alınıyorsa; hastaya tansiyon düşürücü ilaç Uzman hekim tarafından verilmez. Yalnız bu durumlarda hastanın takibi yapılmalı ve düzenli aralıklarla tansiyonu ölçülmelidir.

Yüksek tansiyonu bulunan kişilerin uzun süre ve aşırı miktarda alkol kullanması, kalp kasına yaptığı kötü etkiyle kalp yetmezliğinin ortaya çıkışını hızlandırdığından, bu hastalara alkol yasaklanmalıdır. Aşırı kahve, aşırı çay ve sigaradan kaçınılmalıdır. Yorucu olmayan hafif egzersizler de tansiyonun düşmesine yardımcı olmaktadır. Üzüntü ve strese sokan durumlardan hastanın kaçınması gerekmektedir.
" } ] }