{ "title": "Sol Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/sol-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "21.01.2024 16:08:08", "author": "Adahan", "article": [ { "article": "
Sol kulak çınlaması, kafanın içinden gelen seslerin yansımasıdır. Bunlar tıpta tinnitus olarak tanımlanır. İnsanlarda oldukça yaygın şekilde kulak çınlaması görülür. Bunlar çok ince sesler ya da kalın sesler olabilir. Belli sürelerde ortaya çıkan çınlamalar insanları rahatsız edebilir. Bu etki bazen önemsiz olsalar da bazı durumlarda önemli hastalıkların habercisi olabilir. Sürekli hale gelen çınlamalar kişide dikkat bozukluğu, halsizlik, uykusuzluk gibi etkilere neden olursa, kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Kulak çınlamasını başka insanlar duyabilir mi?

Çınlama genellikle sadece kişinin kendisinin duyabildiği bir durumdur. Ancak bazı zamanlarda dinleyen kişi ses duyabilir. Bunlar objektif tinnitus olarak tanımlanır. Bu tür çınlamalar damar anormalliği ya da kas kasılmasından dolayı olur.

Kulak çınlamasının nedeni nedir?

Sadece kişilerin kendisinin duyduğu subjektif tinnitus farklı sebeplerden olabilir. Bunlar kulak kiri gibi önemsiz sayılan sebepler olduğu gibi, kulak zarında sıvı birikimi, enfeksiyon, orta kulakta kemiklerin eklem yerlerinde sertleşme gibi önemli sebeplerden kaynaklanabilir. Ayrıca baş ve boyunda damarlarda genişlemeden ya da denge ve işitme sağlayan sinirden dolayı oluşan tümörden çınlama meydana gelebilir. Bu sorunlar geliştiğinde kulakta işitme kaybı oluşabilir. İnsanlardaki alerji, sakinleştirici ilaçlar, antibiyotikler, aspirin, romatizma ilaçlarının kullanımı da kulak çınlaması sebebi olabilir. Bu yüzden sol kulak çınlamasının gerçek sebebini bulmak oldukça önemlidir. Kulak çınlaması genellikle işitme sinirlerinin ancak mikroskopta görünecek uçlarında oluşan hasarlardan gelişir. Sinir uçlarının sağlıklı olması doğru duymayı sağlar. Yaşın ilerlemesi de kulak çınlaması sebebi olabilir. Çevrede olan yüksek sesler de çınlama sebebi olabilir. Bunlar müziğin yüksek sesle dinlenmesi gibi etkilerden olabilir.

Kulak çınlaması nasıl tedavi edilir?

Bu sorunun özel bir tedavi yolu bulunmamaktadır. Buna sebep olan etkenin belirlenmesi halinde, uygun bir tedavi yapılabilir. Bu sebeple röntgen ile denge testlerinin yapılması gerekir. Çınlama bazı ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ancak herhangi bir sebep tespit edilmediğinde, bazı tedbirler alınarak bu etkiden korunmak mümkün olabilir.
Kulak çınlamasının maskelenmesi nedir?

Kulak çınlaması genellikle etrafın sessiz olduğu zamanlarda daha etkili olur. Çınlamaya eşlik eden saat tıklaması gibi herhangi bir ses rahatsızlığı arttırabilir. Bu nedenle doktorlar genellikle alçak sesle müzik dinlenmesini tavsiye edebilir. Bu şekilde statik bir sesin dinlenmesi hastaları rahatlatabilir. Bu bazı hastalarda rahatlatıcı ses üreten elektronik cihazlarla sağlanmaktadır. Kulak çınlamasını maskeleyici kulak işitme cihazının içine eklenmiş küçük bir parçadır. Bu parça kişiyi rahatsız etmeden ses üretip, kişinin kulak çınlamasını umursamamasını sağlar.

Kulak çınlaması işitme cihazlarıyla önlenir mi?

Bazı kişiler kulak çınlamasının işitme cihazlarıyla azaldığını ya da yok olduğunu belirtir. Ancak bu uygulama dikkatli şekilde yapılmalıdır. Çünkü işitme cihazının çıkarılmasında kulaklarda olan çınlama yeniden oluşur.
" } ] }