{ "title": "Muskuler (kaslara ait) Çınlama", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/muskuler-cinlama.jpg", "date": "20.01.2024 10:14:51", "author": "Kamer", "article": [ { "article": "
Muskuler (Kaslara ait) çınlama kısaca halk arasında kulak çınlaması olarak ifade edilen bir rahatsızlıktır. Kulakta oluşan çınlamanın nedeni orta kulak kısmında bulunan ve orta kulaktaki kemikçiklere yapışarak onları bir arada tutan kasların spazm durumlarına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Muskuler (Kaslara ait) çınlamayı daha açık olarak ifade edebilmek için orta kulağın yapısını kısaca belirtilmesi gerekir. Çünkü çınlama rahatsızlığının oluşmasına yol açan yapılar bu kısımda bulunur. Orta kulak kısmında bulunan iki adet kastan biri Stapes kemikçiğine yapışıktır ikinci kas yapısı da malleus kemikçiğine yapışıktır. Bu kas için “tenson timpani” adı kullanılır. Belirtilen iki kas aniden irkilme durumunda ya da normalin üstü seslerde kasılırlar. Ancak Muskuler (Kaslara ait) çınlama olarak ifade edilen durum herhangi bir uyaran olmadığında bile belirtilen kaslardan birinin ya da ikisinin birden ritmik olarak kasılmaya başlamaları ile oluşur. Muskuler (Kaslara ait) çınlama durumuna neden olan kasların orta kulaktaki kemikçiklere bağlı olması kasılmalar tekrar edebilen seslerin oluşmasına yol açmaktadır.

Muskuler çınlama fazla sık olarak görülen bir rahatsızlık değildir. Muskuler (Kaslara ait) çınlama ameliyat ile östaki borusuna bağlanan kasın kesilmesi ya da kasta oluşan spazmı engelleyen kas gevşetici ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Kulağın çınlaması durumu sonuçları itibariyle çeşitli bilgiler elde edilmiştir. İnsanda işitme sistemi sinir sistemiyle birlikte olduğu için oldukça hassastır. Muskuler (Kaslara ait) çınlama bu hassasiyet sonucunda görülebilen bir rahatsızlık olarak tanımlanabilmektedir. Sinir sistemi ile birlikteliğin fazla olması, rahatsızlığı yaşayan kişinin sinirsel huzursuzluk yani anksiyete durumuna bağlı olarak Muskuler (Kaslara ait) çınlama seviyesi değişebilir. Mesela rahatsızlık aralıklarla meydana gelebileceği gibi daimî ve çok şiddetli olarak da gerçekleşebilmektedir. Muskuler (Kaslara ait) çınlama oluşumu genel anlamıyla kulak çınlamasının nedenlerinden sadece biri olabilir. Örneğin damarsal çınlama veya sinir yolları çınlaması da nedenler arasında olabilir.

Damarsal çınlama: Orta ve iç kulak kesimlerinde birbirlerine oldukça yakın konumda bulunan iki büyük damar bulunur. Bu iki damar beyni beslerler. Kalp atışlarının ya da bu damarlar içinde ilerleyen kanın sesini duymak normal değildir. Muskuler (Kaslara ait) çınlamadan başka bu şekilde meydana gelen bir durum söz konusu olabilir.

Sinir yolları nedeniyle oluşan çınlama: Gözlerdeki retina tabakası gibi nasıl ışık dalgalarının uyarı oluşumuna neden oluyorsa kulakta yer alan sinirler sıvı dalgalarının sinirsel uyarılara neden olmaktadır. Muskuler (Kaslara ait) çınlamadan başka bu nedene bağlı olarak çınlama oluşumu olabilmektedir.

Muskuler (Kaslara ait) çınlaması östaki borusuna yapışık olan kasların spazmı sonucu oluşur. Bu nedenle Muskuler (Kaslara ait) çınlama çok sık görülmeyen bir rahatsızlık olarak değerlendirilir. Muskuler (Kaslara ait) çınlama “platal myoclonus” olarak adlandırılmaktadır. Muskuler (Kaslara ait) çınlama kulakta tıkırtı şeklinde kendini hissettirmektedir. Muskuler (Kaslara ait) çınlama genel olarak kas gevşetici ilaçlara olumlu tepki vermektedir.
" } ] }