{ "title": "Kulak Çınlamasının Nedenleri", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/kulak-cinlamasinin-nedenleri.jpg", "date": "20.01.2024 07:34:59", "author": "Mükafi", "article": [ { "article": "
Kulak Çınlaması Neden Olur?

Kulak çınlaması halk dilinde \" biri bendi andı\" diye yorumlanır. Fakat tıp dilinde kulak çınlamasına \"tinnitus\" denir. Kulak çınlaması genelde pek önemsenmez ama nadiren de olsa bir rahatsızlığın gizli belirtisi olabilir. Kulak çınlaması sürekli hale geldiyse uykusuzluk, dikkat bozukluğu, baş dönmesi gibi belirtilere neden oluyorsa kulak burun boğaz doktoruna görünmekte fayda vardır. Kulak çınlaması genelde uğuldama, çınlama, vızıltı ve vınlama şeklinde kişiden kişiye göre değişir ve aynı zamanda kafanın içinde duyulan bir ses olarak da tanımlanır. Kulak çınlamasının nedenleri aşağıdaki gibidir;

İşitme Kaybı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte doğal olarak ortaya çıkan işitme kaybı, işitme sinirlerinin hassasiyetinin azalmasına ve kulak çınlamasına neden olur. Genç yaştaki kişilerde ise gürültülü ortamlarda bulunmak, yüksek sesle müzik dinlemek, gürültülü iş makinelerine yakın bir yerde çalışmak kulak çınlamasına ve aynı zamanda işitme kaybına neden olur.

İç Kulaktaki Hücrelerin Zarar Görmesi

İç kulakta bulunan ince tüyler ses dalgalarına göre hareket eder ve kulak hücrelerini beyinde algılanacak elektrik sinyali yaymaları için harekete geçmelerini sağlar. Kulakta ince tüyler zarar görmüş ise hücreler rastgele elektrik sinyali verir ve bu da kulak çınlamasına neden olur.

Kulak Kiri

Kulağın içindeki salgılar kulaktaki kirleri tutarak bakteri büyümesini yavaşlatarak kulak kanalını korumaya alır. Kir çok biriktiğinde işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi gibi nedenlerden dolayı kulak çınlamasına neden olur. Her sabah ve akşam kulak çöpüyle kulak içi tahriş olmayacak şekilde temizlenmelidir.

Kulağı Etkileyen Hastalıklar

Kulak zarı içinde oluşan her türlü enfeksiyon, orta kulak iltihabı, labirent iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle gibi hastalıklar kulak çınlamasına neden olur.

Kulak Kemiğindeki Değişiklikler

Otoskleroz olarak adlandırılan orta kulak içindeki kemik eklemlerinin sertleşmesi sonucu işitmeyi etkiler ve kulak çınlamasına neden olur. Bu rahatsızlık daha çok aileden gelen genetik yapı olarak kulak kemiğinin büyümesi nedeniyle de ortaya çıkarak kulak çınlamasına neden olur.

Anemi

Aneminin diğer adı kansızlıktır. Anemi hastalığında kırmızı kan hücrelerinin az olması nedeniyle kan incelerek hızlı akmaya başladığından kulak çınlamasına neden olur.

Baş ve Boyun Tümörleri

Baş ya da boyunda bulunan baskı yapan tümörler kulak çınlamasına neden olur. Kulakta her kalp atışıyla birlikte duyulan (Pulsatil kulak çınlaması) iç kulağa yakın damarlarda veya şah damarındaki anormal bir kan akışı nedeniyle meydana gelir ve kulak çınlamasına neden olur.

Baş ve Boyun Yaralanmaları

Kaza, çarpma, darbe gibi sebeplerden dolayı baş ve boyun travmaları iç kulağı, işitme sinirlerini ve işitmeyle ilgili tüm fonksiyonları etkilediğinden kulak çınlamasına neden olur.

İlaçlar

Aspirin, romatizma, idrar söktürücü ya da antibiyotik gibi birçok ilacın yan etkisi olarak kulak çınlaması ortaya çıkabilir. Özellikle doz aşımlarında daha çok etkiyi göstererek kulak çınlamasına neden olabilir.

Cep Telefonu

Kişi cep telefonunu elinden hiç düşürmüyorsa ve dört yılı aşkın bir sürede her gün 10 dakika cep telefonunu kullanıyorsa kulak çınlamasına neden olabilir. Bu yüzden telefonla konuşurken ses ayarını biraz düşürmesi kişinin kulak çınlamasını önler ve işitme kaybını ortadan kaldırır.
" } ] }