{ "title": "Kulak Çınlaması Neden Olur", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/kulak-cinlamasi-neden-olur.jpg", "date": "19.01.2024 07:35:30", "author": "Meysur", "article": [ { "article": "Kulak çınlaması neden olur ve neyin habercisi olabilir diyorsanız işte size cevapları. Halk arasında küçüklüğümüzden beri 'kulağım çınlıyor biri beni andı' lafını sıkça duymuşuzdur. Oysa böyle bilinen kulak çınlaması tıp dilinde 'tinnitus' olarak adlandırılmakta ve belki de bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Kulak çınlaması aralıklarla olabileceği gibi sürekli bir şekilde de olabilir. Ayrıca tek kulakta ya da iki kulakta olabilen çınlama, ince sesli ya da çok kalın sesli de olabilmektedir. Öyle ki bu çınlamanın sürekli olması kişiyi de günlük yaşamı da olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Kulak çınlaması sürekli tekrarlanıyorsa, bu durumla birlikte uykusuzluk, baş dönmesi ve dikkat bozukluğu da görülüyorsa mutlaka bir hekim kontrolünden geçmek gerekmektedir. Kulak çınlaması dışarıdan duyulmadığı gibi, kişinin de kendine göre çeşitli şekillerde yorumlanabilmektedir. Uğuldama, vızıldama, vınlama ve çınlama gibi değişik şekillerde kişi tarafından hissedilebilir. Kulak çınlaması başka kişiler tarafından duyulmasa da çok nadiren bu duruma da rastlanabilir. İşte bu noktada kulak çınlamaları ikiye ayrılır;
İki türü bulunan kulak çınlamaları elbette ki sürekli bir hal aldığında kişiyi rahatsız etmektedir. Bu nedenle sürekli karşılaşılan kulak çınlaması durumunda doktora görünmek gerekir. Özellikle çınlamanın nedeni belirlenerek tedavi yöntemi de saptanabilmektedir. Kulak çınlaması neden olur ve çınlamaya yol açan nedenler neler olabilir?

Kulak çınlaması kulak ile ilgili bazı rahatsızlıklarda kendini gösterebilir. Mesela yüksek bir gürültünün iç kulakta yer alan işitme ile ilgili hücrelere zarar vermesi sonucunda aniden görülen çınlamalar önemlidir. Bu durumda mutlaka kulak, burun, boğaz hekimine başvurulması gerekir. Eğer gürültü ani ve geçiciyse çınlamanın tedavisi olabilir, fakat kişi sürekli olarak gürültülü bir ortama maruz kalmak zorundaysa çınlamanın tedavisi de çok zor olacaktır. Ayrıca kulak çınlamasının nedenleri arasında kulak enfeksiyonları da önemlidir. Orta kulak iltihabı gibi sıkça karşılaşılan rahatsızlıklarda eğer çınlama iç kulağı etkilemediyse tedavisi daha kolay olmaktadır. Özellikle bazı ilaçların kullanımı da kulak çınlamasına yol açmaktadır. Aspirin, antibiyotikler, idrar söktürücüler, kanser ve romatizma gibi rahatsızlıklar için alınan ilaçlar da kulak çınlamasına neden olabilir. Kafa ya da boyun travması gibi durumlarda işitme ile ilgili kalıcı sorunlar görülebilir, kulak çınlaması ile de karşılaşılabilir. Çene rahatsızlıklarının görülmesi de kişide kulak çınlamasına neden olabilir. Çenede bulunan sinirler işitme sinirini de etkileyebileceği için kulak çınlaması görülebilir. Meniere hastalarında da kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi sorunlar görülebilmektedir. İşitme sinirlerinde bulunan tümörler de kulak çınlamasının nedenleri arasında yer alır. Kulakların kirlenmesi işitme kaybına ya da kulak zarını tahrişe neden olacağı için beraberinde çınlama da görülebilir.

Kulak çınlaması neden olur sorusunun cevabını verdik. Bunun yanı sıra kulak çınlamasının tanısı nasıl konur diye de merak ettiğinizi tahmin edebiliyoruz. Kulak çınlaması görüldüğünde nedeni direkt bilinmez. Bu nedenle mutlaka kulak, burun, boğaz uzmanına başvurulur. Burada yapılan muayene ile sorunun kaynağı bulunur. Ayrıca kulak çınlamasının nedenini bulmak için X-Ray, Odyogram, Uyarılmış cevap odyometrisi, Tinnitus perde eşlemesi, Tinnitus ses şiddeti eşlemesi gibi bazı klinik testler de uygulanarak çınlamanın nedeni bulunabilir. Kulak çınlamasının temel nedeninin saptanması ve tedavi yönteminin bulunması için mutlaka bir hekime başvurulması gerekir. Hekim tarafından belirlenen nedenler sonucunda da gerekli tedavi yöntemi uygulanarak sorun ortadan kaldırılmaktadır.
" } ] }