{ "title": "Kulak Çınlaması Baş Dönmesi", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/klulak-cinlamasi-bas-donmesi.jpg", "date": "21.01.2024 12:41:31", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kulak Çınlaması Baş Dönmesi, Üstün yaradılış mucizesine sahip vücudumuzun denge sistemi olmasaydı, kas iskelet sisteminin vücudumuzu ayakta tutması mümkün olmazdı. Kulak çınlaması baş dönmesi çoğunlukla kulak içi sinir yapısı ve kulak içi sıvıları ile ilgilidir. Vücudumuzda denge sistemi; iç kulak sıvısının sağlıklı bir yoğunluk ve aktivasyonu ile mümkündür. Kulak iç bölümlerinden olan salyangoz içindeki sıvı bir çeşit su terazisi gibi çalışarak sinirler aracılığı beyine bedenin pozisyonu ile ilgili bilgiler verir. Bir pozisyondan diğerine geçildiğinde yine kulak içi sıvısı hareket ederek vücudun yer yüzüne göre doğru pozisyon alması için sinirleri, dolayısı ile beyni uyarır.

Kulak çınlaması baş dönmesi neden olur?

Vertigo: iç kulak kaynaklı sık karşılaşılan baş dönmesi hastalığıdır. Kulak çınlaması bu hastalıkta fazla görülmemek ile hastaların hastalığın başlangıcında çınlama olduğunu bildirmişlerdir. Hastalar tarafından başlangıçta iyileşmeyeceği umudu ortaya çıkarır. Kulak içi sıvıları normal iken baş hareketleri, atmosferik basınç ve yer çekiminin etkisi ile serbest olarak hareket eder. Cereyan yapan yerde uyunması, ani rakım değişiklikleri, sık uçak seyahatleri ve herhangi bir nedenle başa alınan darbe kulak içi sıvılarında bozulmaya neden olabilir. En sık karşılaşılan neden ise üşütmeye bağlı sıvı bozulmasıdır. Sıvı içeriğinde ortaya çıkan iltihap nedeni ile yoğunluğunun bozularak kristalleşmesi ve normalin dışında hareket etmesi denge kaybı, baş dönmesine neden olur.

Hastalığın oluşması ile kulak çınlaması, baş dönmesi ve pozisyon bozuklukları ile ortaya çıkan mide bulantısı hastalığın diğer belirtileridir. İşitme kaybı yaşanmaz. Hastalık etkisini daha çok hassas dengeye ihtiyaç olduğu zamanlar etki gösterir. Merdiven inerken, ayakkabı bağlarken yüksekten aşağı bakarken bu denge kavramı alt üst olup, hastanın düşmesine sebep olabilir. Hasta bu hastalık nedeni ile düştüğünde bayılma olmaz, hastanın bilinci açıktır, biraz dinlendiğinde hastalığın etkisi geçici olarak geçecektir.

Bu hastalığın tedavisi için yapılan çalışmalar olumlu sonuç vermiştir. Hastalığın tedavisini de kortizon içerikli ilaçlar yanında antibiyotik tedavisi ve kafaya değişik özel manevralar yaptırılarak hastanın iyileşmesi sağlanır. Çınlamalar kesintisiz olabilir. Fakat diğer belirtiler sürekli görülmez, birkaç saniye ya da dakika sürebilir. Kulakta meydana gelen çınlamaların nedeni üzerine daha detaylı bir tetkik yapmak gerekir.

Meniere hastalığı: İç kulak sıvı dengesi ve ayarı ile ilgili bir hastalıktır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de yüksek tansiyon ve şeker çınlamaya neden olabilir, bununla birlikte aşırı tuz tüketimi, vücutta su miktarının artmasına iç kulak içinde bulunan salyangoz içi sıvısının çeperlere doğru basıncının artmasına neden olur. Basınçla birlikte işitme kaybı, çınlama, seslerin tizliğinde azalma, dalgalı işitme halleri, burun tıkanıklığı hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, ishal ve kusma ortaya çıkabilir.

Meniere hastalığında ataklar aniden başlar ve vertigo'ya benzemez. Atakların süreleri tam olarak kestirilemez. Ataklar bazen arka arkaya da gelebilir. Ataklar hasta kendini iyi hissettiği zamanlar nadir görülür. Ataklar bazen haftalarca sürebildiği gibi bazen on dakikada sona erebilir. Hastalığın ilk zamanları işitme kaybı yaşanır. Kimi vakalarda E vitamini takviyesi ile işitme sinirleri düzeltilir. Fakat işitme kaybı daha çok kalıcı olur.

Meniere hastalığının tedavisi için daha çok kulak basıncını azaltıcı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar ödem söktürücü, idrar artırıcı ve tuz azaltıcı ilaçlardır. Hasta bu ilaçları yıllarca kullanabilir. Hastanın kendine iyi bakması en önemli tedavidir. Bu ilaçlardan başka kulaktan gelen çınlamayı baskılayıcı depresan ilaçları kullanılabilir. Fakat bu ilaçların uzun süreli kullanımı hastada değişik sorunların oluşmasına yol açtığını unutmamak gerekir. Bunlardan başka son zamanlarda geliştirilen direkt kortizon yöntemi ile hastalar daha etkili sonuçlar alabilmektedir. Bu hastalıktan başka dış etkili çeşitli travmalara bağlı kulak sinir kayıpları kulak kalıcı kulak çınlaması yapsa da baş dönmesi yapmamaktadır.
" } ] }