{ "title": "Kronik Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/kronik-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "20.01.2024 04:32:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kronik kulak çınlaması, kulak çınlaması dış ortamdan gelen sesli bir uyaranın etkisi olmadan kişinin ses algılamasıyla ortaya çıkan bir sorundur. Tinnitus olarak tanımlanan bu sorun, halk arasında kulak çınlaması diye bilinir. Kişinin duyduğu ses bazen rüzgâr sesine, bazen uğultuya, bazen çan sesi gibi tiz bir sese benzer. Kişide 24 saat ve üzerinde böyle bir ses algılanırsa, ortaya kronik kulak çınlaması problemi çıkar. Oldukça rahatsız edici olan bu sorun, toplumda 14-18 yaşları arasındaki herkesi etkileyebilir. Ancak kadınlarda daha fazla görüldüğü de bilinir. Bunun en önemli sebepleri arasında kadınların ıslak saçla dışarıya çıkmaları ve hava akımının etkisiyle kulakta meydana gelen kireç tabakası yer alır. Kadınlar menopoz döneminde de kronik kulak çınlamasıyla karşılaşabilir. Bu problemden yakınan kişilere kasları çalıştırması bakımından faydalı bir fizik tedavi yolu olduğundan günde en az 1 saat sakız çiğnemesi önerilmektedir.

Kronik kulak çınlaması bazen hastalık habercisi olabilir

Genellikle kulak çınlaması başlı başına bir rahatsızlıktır. Ancak bazı hallerde başka hastalıkların bir belirtisi şeklinde de ortaya çıkabilir. Özellikle kafatası tümörleri, damar sorunları, dolaşım problemleri, kireçlenme bu tür hastalıkların başında gelir. Bu nedenle kronik kulak çınlaması olan kişilerin muayenelerini ve tetkiklerini mutlaka yaptırmaları, varsa altta yatan hastalıkların teşhis edilmesi gerekir. Geliştirilen yeni tedavi yöntemleri sayesinde hastaların büyük çoğunluğunda kronik kulak çınlaması tedavisi başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

Kronik kulak çınlaması neden olur?

Bu sorunun ortaya çıkmasında çeşitli nedenler vardır. Bunların tespit edilmesi için gereken tetkiklerin yapılması yeterli olur. Kulak çınlaması aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir;
Kronik kulak çınlaması tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle hastalara yapılan tetkikler sayesinde çınlamanın nereden olduğu tespit edilmelidir. Daha sonra yeşil ışık terapisi (Quantum Lazer 2) denilen yöntemle hastanın tedavisine başlanır. Kronik kulak çınlamasının şiddetine bağlı olarak 12 seans süren lazer ve elektromanyetik dalgalardan oluşan tedavi uygulanıyor. Bunun süresi ortalama 2,5 aydır. Tedaviyle kulaktaki hasarın tam olarak onarımı yapıldığı gibi hücrelerin yenilenmesi de sağlanır. Bu yüzden kronik kulak çınlaması sorunu bulunanlar ihmal etmeden Uzman bir doktora gitmeli ve tedaviye başlanmasını sağlamalıdır.
" } ] }