{ "title": "İslamda Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/islamda-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "19.01.2024 19:54:53", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
İslamda Kulak Çınlaması, mü'minin kulağı çınladığı sırada Resûlullah (S. A. V.) Cenâb-ı Hak katında o mü'mini anmış, ona duâ etmiştir. Mü'minin ruhu bu duayı duyduğu zaman kulağı çınlar. Bunun üzerine salavât-ı şerîfe okuması tavsiye edilmiştir. Nitekim ayakların uyuşup karıncalandığında da salavât getirmek tavsiye buyrulmuştur. Müminler muhasara altında Muhammed Mustafa'ya (S. A. V.) peygamberlik verilmesinin yedinci senesinde, Mekke-i Mükerreme'deki müşrikler, müminlerin günden güne artıp kuvvet bulduklarını gördükten sonra onlara eziyetlerini bir kat daha fazla artırmışlardı. Peygamber Efendimizin (S. A. V.) dahil olduğu Benî Hâşim'in ihtiyaç içerisinde yaşamaları için kendileri ile her türlü alışverişi ve münâsebeti kesmişlerdi hattâ bu hususta bir ahitname yazıp Kâbe-i Muazzama'nın duvarlarına asmışlardı. Bundan böyle Peygamberimizin kabilesi Benî Hâşim'den olanlar ya Müslüman olsunlar ya da olmasınlar- Ebû Talib'in mahallesinde mahsûr (Çevresi kuşatılmış) bir durumda kalmış, çok fazla sıkıntıya uğramışlardı. Diğer Müslümanlar da gelip Ebû Talib'in mahallesinde toplanmışlardı. Bu muhasara üç yıl boyunca devam etmiş nihayet bu ahitnamenin öncesindeki Bismik'allâhümme (İsminle ya Allah) ibaresinden başka tüm yazılarını güvelerin yemiş olduğunu Peygamber Efendimiz bir mucize olarak haber vermişti. Oraya gidip baktılar, bu hakîkati anlayınca müşrikler utandılar, Hâşimîler aleyhindeki ittifakları bozmuş oldular, Benî Hâşim'de kurtulup biraz daha nefes aldı.

Kulak Çınlaması Günden Güne Anlamları

Alimler kulak çınlamasını çok uzun tecrübeler neticesinde gün ve gecesine göre hükümlere ayrıştırmışlar, hayır ve şer-den neye yorulduğunu beyan etmişler ve bildirmişlerdir. Her ne vakit olursa olsun kulağı çınlayan insan derhal; (Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve ala âlihi ve sahbihi ve selleme. Allahümme innî es'elüke küllehayri ve eûzû bike min küllişşerri.) demek gerekmektedir demişler. Pazar günü: Kulağı çınlayan insan büyüklerden faide görür.

Pazar gecesi: Kulak çınlaması çok büyük bir sevince, büyük bir sürura, işaret eder. Pazartesi günü: Kulağı çınlayan insan yolculuğa gider ve biraz eline mal geçer.

Pazartesi gecesi: Kulak çınlıyorsa, ağrı, sızı, keder ve meşakkate işarettir. Salı günü: Zarar ve ziyan görmeye, elinden malın gitmesine, renç yani ağrı ve sızıya delalet eder.

Salı gecesi: Sahibi olan zâtın ümidine nâil olacağına, işarettir ve çok iyidir.

Çarşamba günü: Kâr ve fâide hasıl olmasına, düşmanına galip gelmeye, duacı olduğu şeye vâsıl olmasına, yakınlarından yardım ve muavenet görmeye işaret eder. Çarşamba gecesi: kulağı çınlayan insan bir nedenle pek ziyade kederli, pek çok üzüntülü olur, hiç güzelliğe delâlet etmez.

Perşembe günü: Ana ve babasından, hısım ve akrabasından, büyüklerden velhâsıl ümid etmediği ve hesaba katmadığı veya hiç ummadığı etmediği yerden fâide görür, çok sevinir ve mesrur olur. Perşembe gecesi: Kavgaya ve nizâa, can sıkacak şeylere, zarar ve ziyana ve müşkilâta işaret eder.

Cuma günü kulağı çınlayan insana bir zarar ve ziyan hâsıl olur, müteessir olacak ve üzülecek bir haber alır ya da keder ve endişe verecek bir hâl olur. Cuma gecesi: Kulağın çınlaması çok iyidir. Ümit ve maksadı hâsıl olur. Gam ya da kederi varsa gider, eline mal geçer mesrur olmaya neden olacak bir haber alır, çok sevinir ve mutlu olur.

Cumartesi günü: Kulağı çınlayan insanın ummadığı yerden eline mal ve para geçer iyi bir haber alır, kâr ve kisbi artar, yani her ne suretle olursa olsun sevinç ve mesrûr olmaya işaret eder. Cumartesi gecesi: Kulağı çınlayan insanın elinden mal çıkar, zarara ve hasara uğrar umduğu şeylerden mahrum kalır.

" } ] }