{ "title": "Dua Ederken Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/Dua-Ederken-Kulak-Cinlamasi-53.png", "date": "21.01.2024 11:39:01", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "
Dua Ederken Kulak Çınlaması; kulak çınlaması halk arasında 'biri beni andı' olarak tabir edilir. Gerçekte ise kulak çınlamasının sağlıksal nedenleri bulunmaktadır. Bunlar genel olarak, iç kulağın hasar görmüş olması, aşırı yüksek sese maruz kalması, kulaktaki kirler, anemi, ilaçlar, tansiyon, cep telefonu vb. Gibi birçok neden sıralanabilir. Tıbbi nedenlerinin haricinde, kulak çınlaması konusunda İmam-ı Nebevi'nin El-Ezker isimli hadis kitabında yazdığı Hadis-i Şerifte Efendimiz Hz. Muhammed Sallâllahû Aleyhi ve Sellem; \"Birinizin kulağı çınladığı zaman Bana salâvât getirsin. Beni hayırla ananı Allah'ta hayırla ansın. \" buyurmuştur. Yine halk arasında söylenen, 'dua ederken kulak çınlarsa Peygamberimiz (S. A. V.) seni anmıştır, O'na (S. A. V.) salâvat getirmek gerekir' gibi sözler vardır. Bu tarz sözler, kulakları çınladığı esnada Salâvat çekerek çınlamanın geçtiğini görenlerin tecrübeyle söylemiş oldukları bilinmektedir. Tabii ki Rasûlullâh Efendimiz (S. A. V.)'e salâvat getirmek gerekir fakat bunu sadece kulak çınlamasına bağlamak ve kulak çınladığı zaman O'nun (S. A. V.) salâvat istediği düşüncesi sakıncalı olabilir. Efendimiz Aleyhisselam'ın bizim salâvatlarımıza ihtiyacı yoktur. Aksine bizim Kendisine salâvat getirmeye ihtiyacımız vardır.

Dua etmek, kulun Allah'u Teâlâ'ya yakarışı, yalvarmasıdır. Dua etmek ibadet sayılır. Kul ile Allah (C. C.) arasına hiçbirşey giremez. Hatta, bütün Peygamberler de bunu bildirmiş, ibadetlerin ve duaların direk Allah'a (C. C.) yapılacağı ve kimsenin araya giremeyeceğini belirtmişlerdir. Dolayısıyla dua ederken, Allah'u Tealâ'nın yarattığı aciz kullarından birisi olduğumuzu ve isteklerimizi Bizati Kendisine (C. C.) yaptığımızı ve arada hiçbirşey olmadığını unutmamalıyız.

Dua ederken kulak çınladığı zaman eğer bir hastalığımız yoksa, bilmeliyiz ki kulaklarımızın sessizliğe ve dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu tarz kulak çınlamalarında en iyisi, imkân var ise inzivaya çekilip ibadet ve duaya devam etmek faydalı olacaktır. Salâvat getirmek de unutulmamalıdır ki, bir dua ve ibadettir.
" } ] }