{ "title": "Devamlı Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/devamli-kulak-cinlamasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:11:13", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "Devamlı Kulak Çınlaması, Kulak çınlaması yani tıp dilinde tinnitus olarak bilinen bu rahatsızlık genelde önemsiz diye düşünülür ama bazen de çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Çınlama sürekli ise uykusuzluk, dikkat eksikliği, baş dönmesi gibi sorunlara sebep oluyorsa ve günlük hayatınızı etkilemeye başladıysa bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmak gerekmektedir.

Kulak çınlaması dışarıdan duyulmadığı için her insan kendine göre farklı tarif etmektedir; vızıldama, uğuldama, çınlama gibi.

Şiddeti de kişiden kişiye değişir, bazen kulakta bazen de kafan içinde duyulan bu seslere nadir de olsa dışarıdan duyulabildiği de görülmektedir.

Devamlı Kulak Çınlamasına Neden Olabilecek Başlıca Hastalıklar

Yaş ilerledikçe doğal olarak ortaya çıkan işitme hassasiyetinin azalması devamlı kulak çınlamasına sebep olur.

Gürültülü ortamlarda bulunmak, kulaklıkla ve yüksek sesle müzik dinlemek veya gürültülü iş makinelerinin yanında uzun süre çalışmaktan devamlı kulak çınlaması sebebidir.

İç kulakta bulunan bulunan ince tüyler zarar görmüş ise kulaktaki hücreler rastgele elektrik sinyali sızdırır, bu da çınlama olarak duyulur.

Kulak salgısı kirleri tutar ve kulağı korumaya alır ama doğal yollarla atılamayacak kadar çok kir biriktiğinde işitme kaybı, kulak zarı tahrişi gibi sebeplerden çınlama olabilir.

Kulak kemiğinde sertleşme ve büyüme varsa kulakta çınlamaya yol açar.

Orta kulak iltihabı, sinüzit, alerji gibi rahatsızlıklar çınlama sebebidir.

Devamlı Kulak Çınlaması, Meniere hastalığının da habercisi olabilir.

Anemi hastalığı ve hormonal değişimler de devamlı kulak çınlaması nedenleri arasında gösterilir.

Bunların yanında; baş ve boyun yaralanmaları, akustik nöroma, ilaçlar, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, hipertiroidi, eklem bozuklukları.

Baş ve boyun tümörleri de devamlı kulak çınlaması nedenleri arasında gösterilebilir.

Eğer Cep telefonunuzu elinizden hiç bırakmıyor ve 4 sene süreyle günlük 10 dk. 'dan fazla kullanıyorsanız bu da Devamlı Kulak Çınlaması sebebi olarak gösterilir.

Devamlı Kulak Çınlaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farklı nedenlerle ortaya çıkan kulak çınlamasında tedavi çınlamanın nedenlerine göre farklılık gösterir. Önce çınlamanın altında yatan nedenleri öğrenmeli ardından Uzman bir hekime başvurmalısınız. Hastalığın gerçek nedeninin bulunması tedavinin hızlı bir şekilde cevap vermesinde önemli bir etken olmaktadır. Tedavi yöntemleri ile genellikle olumlu sonuçlar alınmakta ve kişi normal hayatına devam edebilmektedir. Çınlama tedavisinde öncelikle altında yatan başka bir rahatsızlık olup olmadığı araştırılmalı, var ise işitme kaybı test edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Hasta kendini yüksek veya devamlı gürültüden korumalı, nikotin, kafein ve alkollü içeceklerden uzak durmalıdır.
" } ] }