{ "title": "Çocuklarda Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/cocuklarda-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "19.01.2024 14:19:32", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Kulak Çınlaması, Çocuklarda ortaya çıkan kulak çınlaması bir hastalık habercisi olduğundan dolayı kesinlikle göz ardı edilmemeli ve bir an evvel bu duruma neden olan hastalığın bulunması gerekir. Özellikle de işitme cihazları kulak çınlaması tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Kulak çınlaması durumu genelde her yaş grubunda görülen ancak bazı durumlarda hissedilen çınlama sesinin dışarıdan da duyulabildiği bir rahatsızlıktır. Kulak çınlaması (Tinnitus), Latincede 'çınlamak' anlamına gelen 'tinnire' kelimesinden meydana gelmiştir. Karşılığı ise 'çınlama'dır. Hissedilen kulak çınlaması kişinin bir veya iki kulağında, kafasında, ara, ara veya devamlı duymuş olduğu metale vurulduğunda çıkan bir ses gibi, ıslık sesi gibi, cırcır böceği sesi gibi ve kuş sesi gibi bir ses veya zil sesi olarak tanımlandığı bazen dışarıdan da rahatlıkla duyulabilen bir ses duymasıdır. Kulakta çınlama hissi her yaş grubunda olan kişide olduğu gibi en çok da erişkin bireylerde hissedilmektedir. Yüksek sese ve gürültüye maruz kalan çocuklarda da erken dönemde kulakta çınlama hissi ortaya çıktığından dolayı aile fertlerinin bu konuda bilgi sahibi olmaları gerekir. Çocuklarda bu tip ses ve gürültülere maruz kaldıkları ortamlara (Konserler, araba yarışı ve maçlar ve benzeri) devamlı olarak götürülmemeli götürdüklerinde ise hoparlörden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

Çocuklarda Kulak Çınlaması Bir Hastalık Belirtisidir

Çocuklarda kulak çınlaması hissi subjektif ve objektif olarak tam iki sınıfa ayrılmaktadır. Subjektif kulak çınlamasında yalnızca kişinin duyabildiği kulak çınlama hissidir. Objektif kulak çınlaması ise kişinin hissetmiş olduğu kulak çınlamasını etrafında bulunan ve muayene esnasında uzmanlar da duyar. Kulak çınlaması hissi bir hastalık değil bir şikâyettir. Bu şikâyete neden olan bir hastalığın varlığını işaret etmektedir. Bu hastalıklar ise şunlardır:

Gürültüye Bağlı Kulak Çınlaması

Uzun ve ani devamlı yüksek gürültü ve ses sonrasında iç kulaktaki işitme hücrelerindeki zedelenmeye bağlı olarak meydana gelir. Eğer kulak çınlaması birden ortaya çıkmış ise hiç vakit kaybetmeden Kulak, Burun, Boğaz doktoruna giderek tedaviye başlamanız gerekir. Erken tedavi sayesinde kısmen de olsa iyileşme şansı olabilir. Uzun müddet yüksek ses ve gürültüye maruz kalmaya bağlı olarak hissedilen kulak çınlamasında ise tedavi şansı ne yazık ki oldukça düşük olur.

Bazı İlaçların Kullanımına Bağlı Kulak Çınlaması

Otokoksik (İç kulağı zedeleyen) ilaçların alınımı yapar. Bu ilaçlar ise aspirin ile aspirin çeşitleri bazı kanser ve romatizma ilaçları, bazı idrar söktürücüler, (Alınan doza bağlı olmak kaydı ile), bazı antibiyotikler (Gentamisin) ve benzeri olarak sıralanır. Tedavi ile düzelme ihtimali ise oldukça düşüktür.

Kulak Kiri (Buşon): En basitinden dış kulak yolunu tıkamakta olan kulak kiri kulak içinde uğultu şeklinde çınlama yapar. Tedavisi ise biriken kirin temizlenmesidir.

Meniere Hastalığı: Ataklar şeklinde ara, sıra çınlama, baş dönmesi ve işitme kayıpları ile devam eden bir hastalık çeşididir. Hissedilen çınlama yıllar içinde kalıcı bir durum haline gelir.

Kulak Enfeksiyonları: Kulak içinde sıvı (Seröz otit) birikmesi veya ortak kulak iltihabı gibi bazı durumlarda meydana gelen çınlama hissi, eğer iç kulağı etkilemiş ise tıbbi tedavi yöntemi ile çok büyük bir oranda düzelme olur.

Çene Eklem Sorunları: Kulak ile çok yakın temasta olan çene kasları ile sinirlerinin etkilenmiş olduğu çene rahatsızlıklarında işitme sinirinde de doğal olarak etkilenmesine bağlı olarak meydana gelir. Bu kişileri çene cerrahı ve diş hekimi uzmanlarına yönlendirmek gerekir.

Çocuklarda Kulak Çınlaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda kulak çınlamasının teşhisi için öncelike oldukça ayrıntılı bir şekilde Kulak, Burun, Boğaz muayenesinin yapılması gerekir. Çene sorunu, orta kulak enfeksiyonu ve benzeri olup olmadığı yapılan muayenede değerlendirilir. Daha sonra işitme testleri (Akustik refleks, odyometri, timpanometri ve benzeri talep edilir. Eğer gerek görülür ise beyin MR anjiografi ve MR gibi ileri tetkiklerde yapılır.
" } ] }