{ "title": "Beyin Tümörü Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/beyin-tumoru-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:29:05", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Beyin tümörü kulak çınlaması, birbirleri ile bağlantılı olan iki rahatsızlıktır. Bildiğiniz gibi kulak çınlaması herkeste mutlaka olmaktadır. Kulağımız çınladığında genelde biri bizi konuşmaktadır. Dedikodu yapıldığını anlamanın en kolay yoludur kulak çınlaması. Şaka bir yana. Bazen basınç, bazen su kaçması, aşırı sese maruz kalma ya da darbe sonucu kulak çınlamasına neden olabilmektedir. Bu tip durumlara bağlı kulak çınlamaları genellikle kısa sürmektedir. Ancak bazı durumlarda kulak çınlaması uzun sürmektedir ya da sık tekrar ederek yaşantımızda var olmaktadır. İşte böyle durumlarda altta yatan neden araştırılmalıdır. Ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Beyin tümörü kulak çınlaması arasındaki bağ işte bu noktada ortaya çıkmaktadır. Peki nedir? Beyin tümörü ve kulağın çınlamasına nasıl? Neden olur.

Beyin tümörü kulak çınlaması bağlantısı

Beyin tümörü, iyi huylu ve kötü huylu olarak seyir gösterebilmektedir. Kötü huylu tümörler genellikle vücudun başka bir noktasında oluşan tümörün beyne sıçramasıdan kaynaklanmaktadır. Beyin tümörleri herhangi bir yaşta görülebilmektedir. Tümörün belirtileri büyüklüğüne ya da tümörün bulunduğu bölgeye göre değişebilmektedir. Baş ağrısı, kulak çınlaması, kollarda ve bacaklarda uyuşma meydana gelebilmektedir. İyi huylu beyin tümörleri genellikle çevre dokulara yayılmazlar. Ancak kötü huylu olanlar çok hızlı büyüyebilir ve çevre dokulara baskı uygulayabilir. İşte çınlama dediğimiz olayda bu baskı aşamasında meydana gelmektedir. Kafada bulunan bazı sinirler bu baskıdan etkilenmektedir. 8. Kafa siniri olan statoakustik sinir (Denge ve işitmede görevli sinir) ile onun yanında bulunan 7. Kafa siniri fasiyal sinir bu etkenlere maruz kalmaktadır. İşte bu aşama tıp dilinde tinnitus denilen kulak çınlaması ortaya çıkmaktadır. Aslında bizim çınladığını sandığımız var olmayan bir sestir. Bu bölgede genellikle oluşan tümör 'akustik nörinom' isimli iyi huylu tümördür. İyi huylu bir tümördür ancak yerleştiği yer itibariyle hastalığını erken evresinde dahi çınlamaya neden olabilmektedir. Bu bölgede oluşan ve sinirlere baskı yapan diğer tümörler epandimom, hemanjioblastom, astrositom isimli tümörlerdir.

Bu beyin tümörleri ve kulak çınlaması erken evrede kısa sürebilir. Ancak kulak çınlamasına aşırı baş ağrısı, işitmede azalma, dengede duramama mide bulantısı, kollarda ya da ayaklarda güçsüzlük eşlik ediyorsa derhal tıbbi yardım almak gerekmektedir. Bu tip durumlarda erken tanı çok önemlidir. Doktor MR ile beyni kontrol ederek oluşum varlığını tespit edebilecektir. Aynı zamanda işitme testleri de uygulanmaktadır. Yakın zamanda başınızdan kafa travmasına neden olabilecek bir kaza geçtiyse mutlaka doktorunuzla paylaşın. Tümör var ise iyi ya da kötü huylu oluşuna ya da ilerleme hızına göre gerekli tedavi yöntemi uygulanacaktır. Dediğimiz gibi beyin tümörü ve kulak çınlaması bağlatılı olmakla beraber her kulak çınlamanın altında da beyin tümörü olduğunu düşünüp canınızı sıkmayın. Diğer belirtilerin varlığını da izleyin. Umarım bu tip rahatsılık ile karşılaşmazsınız.
" } ] }