{ "title": "Aşırı Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakcinlamasi.gen.tr/images/asiri-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "21.01.2024 02:24:51", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Aşırı kulak çınlaması, genç ya da yaşlı bile olsa herkeste bir sorun olduğunun göstergesidir. Meydana gelen bu sorun insanlarda bazen çok basit durumlardan kaynaklansa bile bazen de çok ciddi sorunların belirtisi olabilmektedir. Aşırı kulak çınlaması, meydana getirmiş olduğu sağlık problemlerinin yanı sıra aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. Çünkü bu kulak çınlamaları insanlarda son derece büyük bir stres sorununa neden olur. Günümüzde meydana gelen kulak çınlaması durumlarında insanlar \"biri beni andı\" gibi düşüncelere girerler. Fakat aşırı kulak çınlaması tıp dilinde son derece önem arz eden durumlardandır. Özellikle bu çınlamanın aşırı olması, meydana gelebilecek olan sorunların biraz daha büyük olabileceğini gösterebilmektedir. Tıbbi olarak meydana gelen aşırı kulak çınlaması \"Tinnitus\" olarak bilinmektedir. Eğer kişideki çınlama sorunu sürekli bir hal almışsa bu durum psikolojik etkilerin yanı sıra uykusuzluk, dikkat bozukluğu ve baş dönmesi gibi durumlara neden olmaktadır. Eğer kulak çınlaması gittikçe aşırı bir hal aldıysa ve aynı zamanda günlük yaşamanızı olumsuz bir şekilde etkileyemeye başlamışsa bu durumlarda kesinlikle Uzman bir doktora giderek gerekli olan tedavileri yapmalısınız. Bu gibi durumlarda acilen bir kulak burun boğaz doktoruna gitmeniz sizler için olumlu durumlara neden olacaktır. Aksi durumlarda meydana gelen bir hastalık daha da ilerleyerek ciddi duyma problemlerine neden olabilmektedir.

Aşırı kulak çınlaması sorunu olan insanlar bu durumların meydana gelmesi durumunda doktorlara farklı şekillerde tanımlayabilirler. İnsanlar bu çınlamaları kendilerine göre tarif ederler. Çünkü meydana gelen kulak çınlaması, dışarıdan duyulamayacak kadar azdır. Kimi zaman aşırı bir şekilde uğuldama, bazen bir vınlama, bazen de bir vızıltı şekline çınlama durumları meydana gelebilmektedir. Bu durumun şiddeti de meydana gelen sorunların şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklikler göstermektedir. Bu gibi durumlarda en öneli şey, meydana gelen kulak çınlamasının nedeninin ne olduğudur. Sorunun nedeni tam olarak tespit edildiğinde yapılacak olan tedaviler biraz daha etkili olacaktır.

Aşırı kulak çınlaması neden olur?

Kulakta biriken aşırı kir: Kulak kiri, insanlarda duymanın en iyi şekilde sağlanabilmesi için önemli salgılardan biridir. Kulak salgısı, kulağa girmek isteyen kirleri tutarak oluşacak olan bakterileri engeller. Bunun yanında kulak içerisinde bulunan bakterilerin büyümesini de oldukça yavaşlatır. Fakat kulak içerisinde çok fazla artmış olan kulak kirleri direk olarak kulak çınlamasına neden olur.

Kulak hastalıkları: İnsanlarda kulak sağlının olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olan bazı hastalıklar aşırı kulak çınlaması sorununu da beraberinde getirmektedir. Özellikle kulak içerisindeki enfeksiyonlar çok sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer alır.

Meniere hastalığı: bu hastalık insanlarda ilk olarak kulak çınlaması rahatsızlığına neden olmaktadır. Kulağın iç sıvı basıncı nedeniyle bu hastalık ortaya çıkar ve ilk belirti olarak kulak çınlaması sorununu ortaya çıkarır. Doğru tedaviler yapıldığında ve erken teşhis yapıldığında meniere hastalığı ve aşırı kulak çınlaması ortadan kaldırılabilir.

İç kulak hücrelerinin hasar görmesi: İnsanlarda iç kulak yapısında bulunan hücrelerin herhangi bir nedene bağlı olarak zarar görmesi durumunda aşırı kulak çınlaması kaçınılmaz bir hal almaktadır.

Anemi hastalığı: Bir diğer adıyla kansızlık olarak bilinen anemi rahatsızlığında kulak çınlaması sık sık ortaya çıkar.

Hormonal değişimler: İnsanlarda ergenlik dönemi başta olmak üzere meydana gelen hormona değişiklikler kulak çınlamasının belli dönemlerde aşırı bir hal almasına neden olabilir.
" } ] }